2012. július 16., hétfő

Csólyospálos, az igazi birkapörkölt hazája... ?

...Szegvár után - természetesen




(balról jobbra) Sisák József, Maróti Ferenc, Seres Géza
A csólyospálosi ember szereti a birkahúst. Még manapság is kevés olyan családi illetve közösségi rendezvény van a településen, ahol nem kerül az asztalra a bográcsban főzött pörkölt, amely eledel elhagyhatatlan eleme az ünnepi étkezésnek. 
Pontosan ezért hívtuk életre egy évtizede a birkapörkölt főző versenyt, amely mára hagyomány lett a faluban. Évente egy alkalommal 12-15 bográcsban készül a finom étel, amelynek elfogyasztásában részt vesz a falu apraja-nagyja. A sok kiváló húsfőző közül minden esztendőben külön díjazzuk a legjobbakat. A falunap alkalmával megtartott viadalokon eddig Bangó Pál bizonyult a csúcstartónak, hiszen három alkalommal is első helyen végzett. Faragó Istvánnak sincs oka a szégyenkezésre, mert kétszer is nyerte a versenyt. Maróti Ferenc, Sisák József, Pesti József és Soós Ferenc egyszer-egyszer diadalmaskodott.

Az idei rendezvény különleges lesz, hiszen 10. alkalommal kerül lebonyolításra a  vetélkedő.  A meghívott húsfőzők már súrolják a bográcsokat és alig várják július 28. napját, amikor ismételten bizonyíthatják tudományukat.
Hiszem és vallom, hogy sehol a világon nem főzik úgy a birkapörköltet, mint Csólyospáloson. Az állítás valóságtartalmáról győződjön meg személyesen és látogasson el július végi fesztiválunkra, amelynek keretében kedvére válogathat a sport és a kulturális rendezvények közül is!
Forrás: Promenad.hu 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése