2012. július 26., csütörtök

Fogadkoznak, hogy nem kerül idegen kézbe magyar termőföld - egy része már ott van !


Bealkonyul a zsebszerződéseknek: jövőre akár öt év börtönt is kockáztat, aki jogellenesen tesz szert termőföldre.

Mindent megtesznek majd az osztrák gazdák, hogy az illegálisan, úgynevezett zsebszerződésekkel megszerzett, közel egymillió hektárnyi magyar földet megtarthassák – közölte az m1 Híradójában Roszik Péter. A Győr-Moson-Sopron Megyei Agrárkamara elnöke hozzátette: perek sokasága lesz várható a közeljövőben, mert az érintett hazai mezőgazdák szeretnék visszakapni termőföldjeiket.

Érik a kukorica Kisbér határában. A föld Pongrácz Imre tulajdona - legalábbis papíron. Jelenleg ugyanis egy osztrák cég használja a területet. A 90-es években pénzügyileg nehéz helyzetbe került a gazda, ezért akarta értékesíteni a földet. Talált is egy külföldi vevőt, de mivel ő nem vehette meg, azt mondja, egy ügyvéd más megoldást ajánlott.

"Az ügyvéd figyelmeztetett bennünket, a földtörvény nem engedi, hogy idegen állampolgár vagy cég vegyen földet, az ügyvéd javaslatára a haszonélvezeti jogot kellett megvenni" – mondta a műsorban Pongrácz Imre gazdálkodó.

A férfi akkor meg is kapta a pénzt a vevőtől a haszonélvezeti jogért. Most viszont szeretné újra ő használni a földet, de egyelőre hiába pereskedik, nem tudja visszaszerezni.

A megyei agrárkamara elnöke szerint nagyjából 20 ehhez hasonló trükkel, vagyis zsebszerződéssel játszották ki az utóbbi években az ügyvédek a külföldiekre vonatkozó földvásárlási tilalmat.

Hozzávetőlegesen 1 millió hektár föld van zsebszerződésben a külföldiek kezében. Ennek túlnyomó része osztrák kézben van, körülbelül 600 ezer hektár, de nagyszámú a német, dán, holland és egyéb tulajdonos is.

Egy osztrák szakértő szerint ennyi földet biztosan nem művelhetnek külföldiek.

"Szerintem ez túlzás, ekkora földterületet nem lehet illegálisan használni. De az biztos, hogy Magyarországnak a földvásárlás kérdésében minél előbb megoldást kellene találnia, természetesen az Európai Unióval közösen" – jelentette ki Otto Priler, a Burgenlandi Mezőgazdasági Kamara elnöke.

A jövő nyáron életbe lépő új Btk. szerint akár öt év szabadságvesztést kaphat, aki jogellenesen szerez termőföldet. És ugyanilyen büntetést lehet kiszabni a szerződés megkötésében közreműködő ügyvédekre és közjegyzőkre is. A földörvény tervezete szerint pedig a jövőben földet csak az vásárolhat, aki földműves, helyben él, és nem spekuláns.
Forrás: hirado.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése