2012. július 24., kedd

Gazdát cserélt a szántó, perelnek az érintettek


Akár egy egyetemi jogi vizsga kérdése is lehetne az eset, amely két gazda között alakult ki néhány Komló közeli szántóval kapcsolatban.

Egyikőjük állítja, a 4,7 hektáros területet tíz éve műveli – az államnak fizetett bérleti díj fejében. Tavaly ősszel is elvetette a búzát, bízva benne, hogy a földhasználat joga továbbra is az övé marad. Azonban tévedett, mert a decemberben kiírt földbérletpályázaton egy másik családi gazdálkodás nyerte el a területet.

– Ez az én búzám, ezért, amikor eljött az aratás ideje, kimentünk a gépekkel és elkezdtük az aratást. Az új földbérlő viszont rám küldte a rendőrséget, amikor ezt megtudta.
A betakarítást félbeszakították, a búza pedig ott maradt. A búza, vagy annak az ellenértéke engem illet, ezért peres úton fogok érvényt szerezni a követelésemnek – fogalmazott a gazda.

A föld új bérlője azonban másképp látja a dolgokat. Véleménye szerint a régi bérlő tisztában volt azzal, hiszen felszólították, hogy már semmit sem vethet a területen, mivel októberben lejár a szerződése. A búzát ennek ellenére elvetette. Így ő áprilisban hiába lett hivatalosan a föld új bérlője, nem tudott mit kezdeni a szántóval, hiszen be volt vetve.
– Amikor megláttam, hogy az én földemen aratják a búzát, kihívtam a rendőrséget, szerintem ugyanis ez lopás. Később mi mentünk ki aratni, akkor pedig ránk hívták a rendőrséget, akik végül lefoglalták az összes búzát. Ez a termény az enyém, de ha az előző bérlő valakit perelni akar, akkor az állammal tegye, amely a pályázatokról döntött.

Információink szerint jelenleg is folyik a nyomozás a tulajdonjog megállapítása végett. Egy jogász szerint lopás nem történt, a búza azé, aki megművelte, viszont az új bérlő kárát meg kell téríteni.

Elégedetlenek
A FÖLDBÉRLETPÁLYÁZATOKKAL kapcsolatban több jogi eljárás indult, hiszen sokan elégedetlenek a tavasszal közzétett eredményekkel.
A gazdák egy része azt fájlalja, hogy szinte minden területet egy-két család között osztottak szét, illetve, hogy egyes pályázók szerintük annak ellenére nyertek, hogy nem feleltek meg a feltételeknek.
Az egész országban, több fórumon követelik a nyertes pályázatok nyilvánossá tételét, hiszen az alapján kiderülne,  milyen alapon döntöttek a földek sorsáról.
Forrás: bama.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése