2012. július 17., kedd

Ihatnak a biciklisták, csökkennek közlekedési bírságok



Betiltják a lézerblokkolót, de a radardetektort nem


Csökkentené a közlekedési bírságok összegeit és betiltaná a lézerblokkolót is az a kormány rendelet-tervezet, amelyet következő ülésén tárgyal a kabinet. Szétválasztották a közlekedő társadalomra veszélyes, illetve arra veszélytelen szabálysértéseket és ez utóbbiakra alacsonyabb bírságokat állapítottak meg.

Például, a várakozási és megállási tilalom megszegéséért eddig kiszabott fix összegű, 30 ezer forintos bírság, egy senkit nem veszélytető tiltott parkolás esetén 10 ezer forintra fog mérséklődni, viszont ha valaki zebrán áll meg, annak már 25 ezer forintot kell fizetnie, míg az egyik legsúlyosabb büntetést, 50 ezer forintos bírságot kap az, aki mozgássérülteknek fenntartott helyen parkol.

Nem büntetik, aki saját garázsa előtt parkol és bíróság előtt vitathatja felelősségét az, aki "végszükségszerű ok" miatt parkol szabálytalanul, mert például egy vajúdó kismamát visz kórházba.

A jövőben a 0,5 és 0,8 ezrelék közötti véralkoholszint csak akkor lesz büntethető, ha a kerékpáros veszélyhelyzetet teremt, vagy ha főúton közlekedik. Jelenleg ugyanis az is több tízezer forintos bírságot kaphat, aki egyik tanyáról a másikra egy földúton közlekedik egy-két pohár sör után.
Hogy mennyit kell inni a 0,8 ezrelékes véralkohol szint eléréséhez megtudhatod itt.

Csütörtökön kerül kormány elé rendelet-tervezet, a változások augusztus 1-én, illetve szeptember 1-én léphetnek hatályba.



Forrás: MTI   STOP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése