2012. július 31., kedd

Norvégiában tanult és tanított az óvónő



Magyarországról egyedüli nyertes pályázóként utazhatott egy norvégiai tanulmányútra a szentesi Dajka Ágnes, az Apponyi téri óvoda gyógypedagógusa, aki tanulmányúton járt az északi országban. Tanulni ment és tapasztalatokat átadni más országok pedagógusainak.

 – A program hazai irodája évről évre meghatározza, hogy milyen területek élveznek elsőbbséget a pályázatoknál. Idén az egyik szakterületem, a sajátos nevelési igényű gyermekekkel foglalkozó továbbképzés, is a kiemeltek közt szerepelt. Voss városában, rajtam kívül, öt nemzet szakemberei vettek részt a tíznapos kurzuson, ahol elméleti oktatás, intézménylátogatás és workshop szerepelt a programban. Szakmailag is nagyon hasznosnak bizonyult az ott eltöltött idő, de magánemberként is felejthetetlen élményekben volt részem – mesélte Dajka Ágnes.

A norvégok nagyon barátságosak, a természet szépsége, a fjordok látványa pedig lenyűgöző, mondta. A legtöbb terméket automatából lehet megvásárolni – és mindegyik gép jól működik. A norvégiai árakat nem a magyar pénztárcához szabták: az egyik olcsóbb ásványvízért mintegy 1200 forint értékű koronát kellett a gépbe dobni. Az óvónő szerint az egyik legmeglepőbb az volt, hogy milyen hideg van Norvégiában nyáron. Természetesen számított rá, hogy északon hűvösebb az idő, de kint már örült, hogy  kabátot is tett a bőröndbe. 
– Nem is értettem, miért van a kirakatokban póló és rövidnadrág, miért árulnak ilyesmit – idézte fel nevetve az emlékeket. – Azt is furcsálltam, hogy éjfélig világos volt. Egy-két napig még örültünk ennek, de utána már hiányzott a napszakok megszokott rendje.

– A célom, hogy hasznos, új dolgokat tanuljak, teljesült, de én is bővítettem a külföldi kollégák ismereteit magyar pedagógiai módszerekkel. Két év múlva pályázhatok ismét erre a programra, már most biztos vagyok abban, hogy megpróbálom.
Forrás: delmagyar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése