2012. augusztus 2., csütörtök

Segítségre szorul a makói hagyma


Legyen ugyanolyan tartalmas, mint most, de teremjen kétszer annyit !


A makói vöröshagyma ekkor verhetné minden versenytársát. Ehhez újfajta kell, amelynek nemesítése tízmilliókba kerül. Más a helyzet, ha a Givaudan makói üzeme tényleg igényt tart a hagymaporra. (A makói hagyma szárazanyag tartalma duplája a külföldi hibridekének. Ezért hagymapor előállítására ideális.)

150 hektáron áll a hagyományos makói vöröshagyma vetésterülete, több éves csökkenés után. Ha az a cél, hogy a fajta megmaradjon, és termesztése több embernek adjon megélhetést, segítségre van szükség.

– A hagyományos makói vöröshagyma beltartalmi értékével nincs semmi baj, de ma már keveset terem: 25–30 tonnát egy hektáron – mondja Pásztor Vilmos, a terméktanács elnöke. Más fajták 60–70, olykor 80–100 tonnát is hoznak. Még a makói bronz is maximum 40–50 tonnára képes. Tehát a makói hagyma előállítási költsége magasabb. Ez az oka annak, hogy azt látja a vásárló, hogy 1 kiló makói hagyma 149 forintba kerül, ugyanennyi, de más fajtából csupán 99-109 forint.

Tavaly program indult a Hagyma Terméktanács, a szakminisztérium és a fajtafenntartó részvételével. A tökéletes megoldás az lenne, ha olyan új makói fajtát sikerülne nemesíteni, amelyiknek a beltartalmi értéke változatlan, és dupla annyi terem belőle. Egy ilyen hagymát régóta várnak Makón. A hagymakutató állomás korábban időről időre előállt új fajtákkal, de ezeket alig használták a termelők, be sem bizonyosodott, mire képesek. Azóta az állomás megszűnt, a városban nem folyik nemesítés, és valószínűleg több tízmillió forint befektetésre lenne szükség a hagymanemesítés újra indításához.
Forrás: delmagyar.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése