2012. november 12., hétfő

Titokzatos levél Orbán miniszterelnöknek

Elektronikus levélben érkezett, változtatás nélkül adjuk közre (csak a helyesírási hibákat korrigáltuk). Azért ne sajnáljuk a bankokat.

"PSZÁF-LEAKS! – Dr. Szász Károly levélben javasolta az önkormányzatok adósságait a bankokra terhelni?

Egy ismeretlen PSZÁF munkatárs eljuttatta hozzánk a PSZÁF elnökének egyik levelét, amit Orbán Viktornak küldött. A levélben a PSZÁF elnöke arról ír, hogyan lehet kényszeríteni a bankokat az önkormányzatok adósságainak átvállalására.
Kérjük, olvassa el, a PSZÁF elnökének levelét, és akkor megérti, hogy a bankok miért nem fejtenek ki jelentősebb ellenállást a kormányfő legújabb ötlete ellen.

Email:
— Továbbított levél —
Feladó: szasz.karoly@pszaf.hu
Címzett: orban.viktor@miniszterelnok.hu
Dátum: 2012.11.08, 10:21
Tárgy: Re: Re: Re: Re: Re: Bevételi források növelése
Tisztelt Miniszterelnök úr, Kedves Viktor,
2010-ben én javasoltam azt a törvénymódosítást ami megszüntette a deviza alapú ingatlanhitelek esetében a vételi és eladási árfolyam számítását. (Elkészült a PSZÁF-javaslat a devizahitelek középárfolyamhoz kötéséről, 2010.08.02)
A javaslatom célja az úgynevezett “árfolyam trükk” alkalmazásának a megszüntetése volt. Az “árfolyam trükk” az a törvényi kiskapu volt, aminek a segítségével a bankok észrevétlenül tudták egyoldalúan növelni a fogyasztók terheit. Az árfolyam trükkről részletesen, többek között, a Magyar Nemzet is beszámolt (Véget ér majd az árfolyamjáték, 2010.08.28).
A Pénzügyi Békéltető Testület 2012. augusztus 24. napján kelt határozata (H-PBT-H-2079/2012) rávilágít a bankok törvénytelen gyakorlatára, és mint kiderült, az árfolyamok manipulálása, pontosabban a vételi és eladási árfolyamok közötti “árfolyamrés” költségvonzata miatt, a devizahitel-szerződések semmisek.
Bocs, hogy ezt eddig nem vettük észre! Shit happens. (szar ügy. a szerk.)
Ugyanakkor, meggyőződésem, hogy minden helyzetből meg kell próbálni kihozni a legjobbat. Javaslom ezért, hogy a kialakult helyzetet használjuk fel a bevételi források növelésére. Erre a legegyszerűbb megoldás, ha újabb terheket hárítunk a bankokra. Ott vannak például az eladósodott önkormányzatok. Kötelezheted a bankokat arra, hogy vállalják át az önkormányzatok adósságait is. Ha a bankok ez ellen tiltakoznának, akkor felvázoljuk nekik, hogy az alternatíva az, hogy bedöntjük a deviza hitel-portfoliójukat.
Ezzel a módszerrel két legyet üthetünk egy csapásra: elvehetünk még több pénzt a bankoktól, és lassan rávehetjük a nemzetközi tulajdonosokat arra, hogy vonuljanak ki az országból.
Ha bármilyen kérdésed van a fentiekkel kapcsolatban, akkor hívj fel nyugodtan.
Üdvözlettel, hű köztisztviselőd
Károly "

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése