2012. december 28., péntek

Szabad út a tűzijátékoknak

Az óév búcsúztatása, az újév köszöntése régi idők óta összekapcsolódik azokkal a hagyományokkal, amelyeknek célja elűzni a bajt, a rontó erőket, és erre a legalkalmasabb – a hagyományok szerint – a zajkeltés, amelynek eszközei voltak hajdan az ostorok, kolompok és kereplők. Ezek helyét ma már sok helyen átvették azok a tűzijátékok, amelyek nemcsak hanggal, de látványos fényeffektusokkal is képesek elűzni a rontó szellemeket. Azonban a helytelen és szabálytalan használat eredménye akaratunkkal ellenkező kimenetelű is lehet.

Rókus Imre tű. őrnagy,
– A hatósági szabályozás négy kategóriába sorolja a pirotechnikai termékeket – tájékoztatott Rókus Imre tű. őrnagy, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztályvezetője. Vannak olyan eszközök – ilyenek a petárdák –, amelyeket egész évben tilos használni, és vannak olyanok is, amelyek egész évben – az erre engedéllyel rendelkező üzletekben – megvásárolhatók, tarthatók és fel is használhatók. Ez utóbbi a kategóriába soroljuk a kisebb, 1-es és 2-es besorolású tűzijátékokat. És persze vannak olyan termékek is – ezek tartoznak a 4-es kategóriába –, amelyeket kizárólag pirotechnikus végzettséggel és tűzvédelmi szakvizsgával rendelkező szakemberek birtokolhatnak és használhatnak fel.

– A 3-as kategória ezek szerint különleges besorolásúnak számít.

– Magánszemélyek részére a 3-as kategóriába tartozó termékeket csak december 28. és december 31. között szabad forgalomba hozni, felhasználni pedig kizárólag az év utolsó napján este hat órától másnap reggel hat óráig szabad. Ilyen tűzijátékot csak 18. életévét betöltött személy vásárolhat és birtokolhat összesen három kilogramm nettó hatóanyag-tartalmat meg nem haladó mennyiségben.

– Hol lehet megvásárolni ezeket az eszközöket?

– Megyénk területén több tucatnyi konténer települt az elmúlt napokban, ahol ezek a termékek megvásárolhatók. A konténerek elhelyezésekor számos előírást kell betartani, így legalább 16 méterre kell ezeket épületektől, fő közlekedési útvonaltól, vasúti vágánytól telepíteni. A konténereket el kell keríteni, és tűzoltó készüléknek is rendelkezésre kell állni, továbbá biztosítani kell – ezt általában mobil telefonnal oldják meg – hogy szükség esetén a tűzoltóság azonnal értesíthető legyen. Alapvető szabály, hogy csak olyan eszközt vegyünk meg, amelyhez magyar nyelvű használati utasítást is mellékelnek, és fel van rajta tüntetve a forgalmazó. Minden esetben kérjük az eladó segítségét a megvásárolt termék használatával kapcsolatban.

– Mire ügyeljünk az év utolsó éjszakáján?

– Jogszabály nem kötelez erre, de érdemes értesíteni szomszédjainkat, lakótársainkat, hogy tűzijátékkal kívánjuk ünnepelni az óév búcsúztatását, ezért leginkább a háziállatok gazdái lesznek hálásak. A rakétát minden esetben a használati utasításban leírt módon szabad csak használni, ügyelni kell, hogy a tűzijátékot megfelelő irányba indítsuk el, és ne legyen a környezetében éghető anyag, amely lángra kaphatna. A tűzijáték helyszínét úgy kell kiválasztani, hogy a termékek védőterületén belül potenciális veszélyforrás ne legyen. Megfelelő talajra kell elhelyezni a termékeket, az eldőlés ellen rögzíteni kell azokat. Emberek felett átlőni vagy rájuk irányítani a tűzijátékot tilos, erős szélben pedig nem szabad ezeket a termékeket felhasználni. A működésbe hozott tűzijátékot megközelíteni csak a működés befejezése után legalább tíz perc várakozás után szabad. Soha nem szabad a működésbe hozott tűzijáték fölé hajolni, vagy azt szabad kézben tartva működtetni.

– Milyen balesetek fordulhatnak ilyenkor elő?

– Előfordulhatnak égési sérülések, vagy a rosszul irányzott rakétától tűz is keletkezhet, mindezeket a használati utasítás betartásával elkerülhetjük. Ha mégis tűz keletkezne, azonnal kezdjük meg az oltást, és ezzel egy időben értesítsük a tűzoltóságot a 105-ös telefonszámon.

– Mi lehet a sorsa a határidőig, azaz január 1-jén reggel fel nem használt rakétáknak?

– Ezeket az eszközöket vissza kell vinni a vásárlás helyére, amelyet ott díjmentesen visszavesznek. Természetesen, pénzt nem fizetnek érte, de megfelelően gondoskodnak azok további sorsáról. Az, aki az év további időszakában ilyen, 3-as kategóriájú eszközt birtokol, a jogszabályok ellen cselekszik, vele szemben eljárás indítható.

Forrás: katasztrófavédelem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése