2013. január 11., péntek

Oscar-jelölések 2013


Magyar idő szerint csütörtök délután kihirdették a 85. Oscar-díjátadó jelöltjeit. 
Az élen 12 jelöléssel a magyarországi mozikban január 31-én bemutatandó Lincoln áll, szorosan mögötte 11 nominációval a már nálunk is látható Pi élete.
Nyolc-nyolc jelölést érdemelt a Napos oldal és A nyomorultak, hetet Az Argo-akció. További érdekesség a Napos oldallal kapcsolatban, hogy ez az első olyan film több mint harminc éve, amely mind a négy színészi kategóriában büszkélkedhet jelöléssel. A legjobb női főszereplő kategóriában egyébként a legfiatalabb jelölt kilenc (Quvenzhané Wallis A messzi dél vadjaiból), míg a legidősebb 85 éves (Emmanuelle Riva a Szerelemből). 
 
A legjobb filmek versenyébe idén kilenc alkotás került be: Az Argo-akció, a Django elszabadul, a Lincoln, A messzi dél vadjai, a Napos oldal, A nyomorultak, a Pi élete, a Szerelem és a Zero Dark Thirty. Meglepetésre azonban sem a Django elszabadul rendezője, Quentin Tarantino, sem a Zero Dark Thirty direktora, Kathryn Bigelow nem került be a legjobb rendezőnek járó díjért zajló küzdelembe, ahogy Tom Hooper (A nyomorultak) és Ben Affleck (Az Argo-akció) is kimaradt.

Szintén hanyagolták A lehetetlen című filmet: a nagyszabású katasztrófafilm/melodrámából mindössze Naomi Watts érdemelt nominációt a legjobb női főszereplő kategóriában. A díjátadó ceremóniára február 24-én kerül sor Los Angelesben, a hollywoodi Dolby Theatre-ben. Alább a legfontosabb jelölések olvashatók, a teljes listát itt lehet átböngészni.
  
Legjobb film:  Az Argo-akció  Django elszabadul  Lincoln  A messzi dél vadjai  Napos oldal  A nyomorultak  Pi élete  Szerelem  Zero Dark Thirty 
 
Legjobb férfi főszereplő:
Bradley Cooper (Napos oldal)
Daniel Day-Lewis (Lincoln)
Hugh Jackman (A nyomorultak)
Joaquin Phoenix (The Master)
Denzel Washington (Kényszerleszállás)
 
Legjobb női főszereplő:
Jessica Chastain (Zero Dark Thirty)
Jennifer Lawrence (Napos oldal)
Emmanuelle Riva (Szerelem)
Quvenzhané Wallis (A messzi dél vadjai)
Naomi Watts (A lehetetlen)
 
Legjobb férfi mellékszereplő:
Alan Arkin (Az Argo-akció)
Robert De Niro (Napos oldal)
Philip Seymour Hoffman (The Master)
Tommy Lee Jones (Lincoln)
Christoph Waltz (Django elszabadul)
 
Legjobb női mellékszereplő:
Amy Adams (The Master)
Sally Field (Lincoln)
Anne Hathaway (A nyomorultak)
Helen Hunt (A kezelés)
Jacki Weaver (Napos oldal)
 
Legjobb rendező:
Michael Haneke (Szerelem)
Ang Lee (Pi élete)
David O. Russell (Napos oldal)
Steven Spielberg (Lincoln)
Benh Zeitlin (A messzi dél vadjai)
 
Legjobb eredeti forgatókönyv: 
Django elszabadul (Quentin Tarantino)  Holdfény Királyság (Wes Anderson, Roman Coppola)  Kényszerleszállás (John Gatins)  Szerelem (Michael Haneke)  Zero Dark Thirty (Mark Boal)
 
Legjobb adaptált forgatókönyv:  Az Argo-akció (Chris Terrio)  Lincoln (Tony Kushner)  A messzi dél vadjai (Lucy Alibar, Benh Zeitlin)  Napos oldal (David O. Russell)  Pi élete (David Magee)
 
Legjobb fényképezés:  Anna Karenina (Seamus McGarvey)  Django elszabadul (Robert Richardson)  Lincoln (Janusz Kaminski)  Pi élete (Claudio Miranda)  007 – Skyfall (Roger Deakins)

Linkek

(bbc.co.uk, vox.hu)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése