2013. február 15., péntek

Az ütős ötlet: alkoholba áztatott tampon


A fiatalok körében terjedő, és egyre népszerűbb, de veszélyes alkoholfogyasztási módszerről. Vodkába áztatott tampont használtak a gyors lerészegedés és az árulkodó alkoholszag elrejtése érdekében.

A módszer az USA-ban kezdődött („slimming”-nek „karcsúsító” hívják) majd átgyűrűzött Európába is, főleg olyan helyeken népszerű (Skandinávia), ahol a tiniknek nem könnyű hozzáférni az alkoholhoz. Mendemondák szerint a magyar megfelelője ennek a Dianás cukor módszer. A Facebookon is alakultak rajongói körök, ahol tippeket-tapasztalatokat és élménybeszámolós videókat is megosztanak egymás között a fiatalok.

Manapság a rendőrök már figyelik a netes csevegéseket és online közösségi portálokat, pont az ilyen és ehhez hasonló alkohol és drog visszaélések miatt.
Figyelmeztették a fiatal lányokat a módszer egészségügyi veszélyeire, hiszen az alkoholos tampon felsértheti és károsíthatja a hüvely belső falát, valamint növeli a fertőzések kockázatát. A módszert állítólag a fiúk is alkalmazzák, igaz, ők análisan.

A szakértő véleménye:

Sok fiatal gondolja, hogy a világhálón keringő tippek biztonságosak, pedig komoly szövődmények kialakulását is magában rejtheti. Ilyen például az alkoholba áztatott tampon. Az alkohol a hüvely nyálkahártyájából is felszívódik, gondolj csak bele abba, hogy milyen helyi kenőcsöket, kúpokat rendel a nőgyógyász például hüvelyi fertőzésekben. Ráadásul a felszívódó alkohol közvetlenül a véráramba jut, kikerüli a máj méregtelenítő kapuját, így csökken az esély a detoxikálásra.

Sokan azt hiszik, hogy így a szülők, tanárok nem fogják észrevenni az alkoholfogyasztást, mert nem lesz alkoholos a lehelet. Nem így van, ugyanis az alkohol a tüdőkből is kiválasztódik a légzés során.

Azt is előnyként emlegetik, hogy nem okoz gyomorproblémákat, hányást. Ebben van némi igazság, de az alkohol bomlástermékei ugyanúgy felszaporodnak, ilyen az acetaldehid, ami pedig a másnaposságért felelős molekula. Ráadásul az alkoholos tampon a hüvelyi nyálkahártyát túlzottan kiszárítja, a száraz nyálkahártya vérezhet, begyulladhat, ez fertőzésekre hajlamosít, elhúzódó fájdalommal jár, ráadásul a nemi életet nagy mértékben befolyásolja, gyakorlatilag ellehetetlenítheti.

(Dr. Csuth Ágnes)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése