2013. február 1., péntek

Vagyonnyilatkozatok - Hoffmann Rózsa Suzukit, Szanyi Tibor kis Polskit, Budai Gyula sportlovakat vett

Budapest, 2013. február 1., péntek (MTI) - Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár egy Suzukit, az MSZP-s Szanyi Tibor egy kis Polskit vásárolt tavaly, míg Budai Gyula vidékfejlesztési miniszter két sportlovat vett. Akad olyan fideszes parlamenti képviselő is, Pichler Imre, akinek vagyonbevallása szerint hivatali laptopján kívül semmije nincs.

    Az országgyűlési honlapon, pénteken közzétett nyilatkozatok szerint Kövér László házelnök vagyoni helyzete nem változott jelentősen 2011-hez képest, de pénzintézeti számláját több mint négymillió forinttal gyarapította.
    A Miniszterelnökséget vezető Lázár János az általa birtokolt műalkotások között feltünteti Gróf Széchenyi Zsigmond karosszékét, amelyet 2011-ben vásárolt meg. A fideszes államtitkár kötvényeinek értékét 8 millió forinttal, 30 millióra növelte, készpénzben tartott vagyonát csaknem megduplázta, nyolcmillió forintra. Adósságait nem tudta csökkenteni: változatlanul 25 millió forinttal tartozik pénzintézeteknek, és 18,5 millióval - a tavalyinál kétmillióval többel - családtagjainak.
    Szijjártó Péternek, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkárának az egy évvel korábbi ötvenmillióval szemben 62 millió forint megtakarítása van.
    L. Simon László kulturális államtitkár bevallásában hét oldalon át sorolta 24 ingatlanát, amelyek között családi házak mellett több tízezer négyzetméter szántó, gyümölcsös és szőlő is található, a legtöbb Gárdonyban. Vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy a tulajdonában álló cég 15 millió forint területalapú támogatást vett fel.
    Jelentős - összesen több mint 245 millió forint - mezőgazdasági támogatást kapott a fideszes Farkas Sándor kisebbségi tulajdonában álló két vállalkozás. A fideszes politikus még 2011-ben vett egy motorcsónakot.
    Földdel kapcsolatos támogatáshoz jutott több más fideszes politikus, például Font Sándor, a mezőgazdasági bizottság elnöke is, míg Hirt Ferenc cége, a Hirt Autó Kft. 16 millió forintot kapott az Új Széchenyi Tervből, valamint 9 milliót az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázatán.
    Több mint egy tucat kormánypárti képviselő vett tavaly autót, a KDNP-sek közül például az a Rubovszky György, aki képviselői jövedelmén túl ügyvédként havi egymillió forintot keres. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár - akinek a nevén nincs ingatlan - tavaly májusban vásárolt egy Suzuki Swiftet.
    Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke viszont túladott Suzuki motorján, ám megtartotta BMW motorkerékpárját, Mercedes Vianóját és motorcsónakját. A debreceni polgármester faragott hiteleiből, 25 millió helyett már csak 23 millió forinttal tartozik magánszemélyeknek, pénzintézeteknek pedig 21 millióval.
    Tállai András önkormányzati államtitkár egy 775 négyzetméteres családi ház felének tulajdonjogát szerezte meg Mezőkövesden, ahol korábban polgármester volt, és ahol öt másik ingatlana is van.
    Szolláth Tibor Zoltán bevallásában egy New Holland márkájú traktorról számol be. A több szántóval rendelkező fideszes politikus 55 millió forinttal tartozik pénzintézeteknek, ugyanakkor földterületei után ő is kapott 3,5 millió forint támogatást.
    A fideszes politikusok közül Bácskai János ferencvárosi polgármester egy 1600 négyzetméteres szőlőt vett, Papcsák Ferenc pedig Szigligeten vásárolt egy 2800 négyzetméteres telket. A zuglói polgármester takarékbetétkönyvének értékét 5 millióról 95 millió forintra növelte, viszont két autót - egy Chryslert és egy Fiatot - is eladott.
    Bohács Zsolt Zamárdiban vett lakást, Gelencsér Attila Kaposváron vásárolt egy 153 négyzetméteres családi házat, Mihalovics Péter egy XII. kerületi ingatlan tulajdonosa lett, míg Kucsák László egy 52 négyzetméteres házat épített a XVIII. kerületben.
    Idén is érdekes ajándékkal büszkélkedhet a fideszes Potápi Árpád: míg előző évi bevallásában egy krecsányt, vagyis kiskabátot tüntetett fel, idén arról adott számot, hogy öt üveg pálinka és hét üveg bor mellett ajándékba kapott egy kisméretű zsebkést (bicskacskát) és egy bögrét (csiport).
    Balogh József fideszes képviselő egy százezer forintos arany pecsétgyűrűt kapott ajándékba, nagy értékű vagyontárgyai között nádaratógépet, kombájnt és kévekötő gépet is feltüntet.
    Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára két sportlovat vett tavaly összesen 3 millió forintért, Nyitrai Zsolt pedig tovább gazdagította műalkotásokból álló gyűjteményét, így Bethlen István és Széll Kálmán levelei mellé egy a 17. századi Egert ábrázoló metszetet vásárolt.
    Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója megtartotta négy veterán Opel Kadettjét, és megvan ezerdarabos lemezgyűjteménye is.
    Kocsis Máté józsefvárosi polgármester értékes ingóságai között egy Szász Endre-festményt szerepeltet, amelyet egyévesen - harminc évvel ezelőtt - kapott ajándékba. A politikus hatmilliós készpénzállományát egy év alatt megduplázta.
    Van olyan fideszes képviselő is, Pichler Imre, aki bevallása szerint teljesen vagyontalan, kizárólag képviselői laptopját tünteti fel bevallásában. Egy éve még egy szigetvári lakóházról és 1 millió 300 ezer forint megtakarításról tájékoztatott.
    Rétvári Bence, a közigazgatási és igazságügyi tárca KDNP-s államtitkára túladott 45 négyzetméteres, XII. kerületi lakásán, viszont vett egy 138 négyzetméteres ingatlant a XI. kerületben, ezzel együtt 15 millió forint banki tartozása van.
    Seszták Miklós bevallásában 24 millió forint készpénzt, 137 millió forint pénzintézeti és 16 millió forint egyéb követelést tüntet fel. Ügyvédként évi jövedelme 30 millió forint.
    Pálffy István, a KDNP frakciószóvivője hárommillió forint értékű könyvtáráról adott számot.

MTI 2013. február 1., péntek 15:14

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése