2013. március 6., szerda

Gyilkos kór terjed az USA-ban

 
Amerikai közegészségügyi tisztségviselők egyszerűen rémálomnak nevezik azt a terjedő baktériumfajtát, amelyet a legerősebb antibiotikumokkal sem lehet elpuszítani, és az Egyesült Államok kórházainak 3,9 százalékában fertőzött meg betegeket 2012 első felében.
A kórokozók gyűjtőneve rövidítve CRE, teljes nevükön Carbapenem-resistant Enterobacteriaceae. A fertőzést megkapottak fele nem éli túl a kórt, az orvosok pedig tehetetlenek, mivel nincs szer, amely elpusztítaná a baktériumokat. 2001-ben még csak egy amerikai tagállamban mutatták ki ilyen baktériumok jelenlétét, mostanra már 42-ből jelentették.

Az Enterobacteriaceae-baktériumoknak mintegy 70 típusa van, a vízben, a talajban, az emberi emésztőrendszerben élnek, legismertebb családtagjuk az E. coli. Az utóbbi évtizedben a legújabb antibiotikumoknak is ellenálló baktériumok aránya az Enterobacteriaceae-családon belül 1,2 százalékról 4,2-re emelkedett.

2012 első felében a legtöbb embert érintő fertőzés egy marylandi kórházban történt, ahol 18 beteg véráramába került be a makacs kórokozó. Heten meghaltak, köztük egy 16 éves fiú. A kór egy New Yorkból érkezett beteg szervezetéből terjed át a többiekre, az illetőről nem tudták, hogy fertőzött.
Forrás: MTI

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése