2013. március 6., szerda

Sarccal a vállalkozások felé – NAV ellenőrzések 2013




Római adószedő munkában
Több, eddig kevéssé ellenőrzött területen is vizsgálódik az idén a vállalkozásoknál az adóhatóság.



A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nemrégiben kihirdetett ellenőrzési irányelvéből derül ki, hogy számos új területen számíthatnak ellenőrzésre a vállalkozók. Így például az idén került a NAV-hoz a mumusnak számító, igen bonyolult környezetvédelmi termékdíj-bevallás ellenőrzése, és a pénzügyi tranzakciós illeték témája is – hívja fel a figyelmet a Mazars tanácsadó cég.



A termékdíj-ellenőrzés eddig a vámhatóság feladata volt, de ez a terület náluk nem volt túl hangsúlyos. Most ebben gyökeres változás lesz. A csomagolóanyagot vásárló és előállító vállalkozók egyébként különösen azért ódzkodnak a termékdíj bevallástól, mert sok adminisztrációval, emiatt rengeteg hibalehetőséggel jár együtt.



Ellenőrzést várhatnak az internetes kereskedők is, továbbá azok, akik adócsökkentő támogatást nyújtottak (itt a látvány-csapatsport támogatásra kell például gondolni) vagy fejlesztési adókedvezményt vettek igénybe. S persze az áfa most is sláger marad, meg a vállalkozói életút. Az áfa-visszaigénylések vizsgálatába például négyszer akkora energiát fektet az adóhatóság, mint tavaly.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése