2013. március 10., vasárnap

FRISSÍTVE Székely autonómia - A székely szabadság napját tartják Marosvásárhelyen - Előzetes

A marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél tart vasárnap délután autonómiatüntetést a Székely Nemzeti Tanács és a társszervezői szerepet vállaló Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, Erdélyi Magyar Néppárt és Magyar Polgári Párt.

       A helyi idő szerint 17 órakor (közép európai idő szerint 16 órakor) kezdődő, a székely szabadság napja elnevezésű demonstrációra az egész Székelyföld területéről érkeznek tüntetők, akik a székelység autonómiaigényét kívánják nyomatékosítani.
    Ezzel egy időben több magyarországi, nyugat-európai és észak-amerikai nagyvárosban is demonstrációkat tartanak - elsősorban a román külképviseletek előtt - helyi magyar csoportok.
    Az előzetes program szerint Marosvásárhelyen a székely vértanúk emlékművénél mondják el beszédeiket a demonstráció szónokai, majd a tüntetők a prefektusi hivatal elé vonulnak, ahol petíciót adnak át a román kormány képviselőjének.
    Egy közösségi portálon jelentkező csoport ellentüntetésre hívta a marosvásárhelyi románokat. A megye prefektusa nyugalomra intett, és arra kérte a marosvásárhelyieket, ne hagyják magukat megtéveszteni a névtelen internetes felhívás által, amellyel egyetlen román politikai alakulat vagy civil szervezet sem vállalt közösséget.



Európa hét és Amerika öt nagyvárosa mellett Budapesten és három másik magyar városban is demonstrációkat tartanak a román külképviseletek előtt vasárnap, a székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan.
Magyarországon Budapest mellett Szolnokon, Keszthelyen és Sárospatakon, Európában ezen kívül Londonban, Bécsben, Helsinkiben, Hágában, Münchenben, Stockholmban és Zürichben, az Egyesült Államokban New Yorkban, Clevelandben és Los Angelesben, Kanadában pedig Torontóban és Ottawában szerveznek szolidaritási tüntetéseket helyi csoportok, elsősorban a román külképviseletek előtt a székely szabadság napján.
 



       

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése