2013. augusztus 8., csütörtök

Szerintem Szegvár! - Hozzászólásokkal


Két éve azt sem tudtam az ország melyik sarkában van Szegvár. Egy fellobbanó szerelem delejes ereje és egy régi szerető, a rádiózás csábítása vitt ebbe a pár ezer lelkes, csongrádi, kis faluba. Mire kipakoltam a holmimat már csak a rádió maradt. Elfogyott a pénz, a mágneses erő visszájára fordult, taszítássá vált.
 
Öreg barátom csippentett egyet a szemével, megpödörte bajszát és csendesen így szólt: ez hülye vicc volt.

Augusztus elején, nagy rongyrázás közepette, kezdte el adásait az újsütetű rádióállomás. Volt ott pezsgő, meg stand-up, meg frontember, még országgyűlési képviselő is! 
Ami hiányzott, az a szakmai alázat és hozzáértés. Például: hónapokig olvashatott híreket egy beszédhibás bemondó, ennél már nincs lejjebb! És ez olyan „kereskedelmi rádiós”! (A kocsmában mindenki ezen röhögött.)
Hogy honnan szalajtották a széles eszű főszerkesztőt, nem tudom, de rádiót csak a hangszóró félóli oldaláról látott, ha látott. (a hallgatók érdekében remélem, nem eszik meg egy kiló sót a stúdióban.) 
Nem telt bele fél év és minden hozzáértőt, kipenderített.
 
Öreg barátom összevonta szemöldökét, megpödörte bajszát és így szólt: ez hülye vicc volt.

Szegvár a vizek falva! Az arzénes vizek falva! Orvosolandó a gondot, a tavaszon húsz arzénszűrős kancsót osztott ki a vöröskereszt. Gondolom, majd körbeadjuk. Ritka az a nap, amikor nincs valami gebasz a vízellátással. Hetenként egyszer kialszik a villany és „hála” a markológépeknek néha egy-egy gázcső is áldozatul esik a szorgos munkának. Még a mobiltelefon jele is csak elvétve jut be a faluba. Nincs benzinkút, nincs épeszű áron dolgozó bankjegy kiadó automata. Még a szombati piac sem létezik. Szegvár akkor kerül a hírekbe, ha valakit agyba-főbe vernek, ha szatír garázdálkodik, vagy vasúti baleset történik. Itt valóban megállt az idő. Az álló idő éber őre a településvezető, Biztos abban, hogy ő állította elő a passzát szelet, ő lelte meg elsőnek a csőben a lukat. Még a jobbító szándékú levelekre sem válaszol. Ez parasztság! (itt kérek elnézést az állattartóktól, a fölművesektől, főleg a szembe szomszédomtól, Dezsőtől) Polgármesterünk, egyes szám első személyben éli életét. Települése meg haldoklik.

Öreg barátom összevonta szemöldökét, földhöz vágta sapkáját és így kiáltott: ez hülye vicc volt.

De itt vannak „szegvárikumaink”! Jó pékek sütnek jó kenyeret. Az iparcikkboltban mindent lehet kapni, vagy semmit – ki honnan nézi. Páratlan a kocsikeréknyi sajtos lángos. Jó kocsmákban jól megmérik a jó italokat. A fáradt kőműves minden este fél hétkor az rtl-re kapcsol a Zsuzsi-kocsmában, a három elválaszthatatlan barát örömére. Egyesületek ápolják a hagyományokat egy fillér támogatás nélkül. A nyár derekán zenei fesztivál vonzza közönségét. Van fiatal muzeológusunk, bárkit örömmel kalauzol el a szélmalomba, vagy a faluházba, van katolikus papunk, aki küldetésének tartja az ördögűzést. Arra is volt már példa, hogy az Erdélyből való lelkiismeretes körorvos asszony is elmosolyodott.

De vannak menekülő fiatalok, akik használható tudásukat külföldön kamatoztatják, a hazai ellehetetlenülés helyett. És vannak asszonyok, akik használhatatlan képzettséggel a „lehúzásra” tették fel életüket.
 
Öreg barátom szerint ez már nem vicc, kihörpinti borát és haza indul!
Megyek én is, szép álmokat Szegváriak!

HIL

Hozzászólások egy közösségi oldalról idemásolva:Gajda Zoltán Lehet, hogy ilyen lehet, hogy nem ki hogy látja szegvárt de mi így szeretjük a polgármesterünk meg csak csinál valamit mert szépülünk csak még kell egy kis idő.


Vigh Jánosné Szegvár, én így szeretlek, ahogy vagy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   

Hír Lap Örülők annak, hogy Zoltán is, meg te is így szereted, de én, mint "gyüttment" mást látok, talán többet?? , nem tudom. De az írásom így kezdődik: Szerintem...

Lukács Istvánné Szerintem Szegváron nem állt meg az idő, a település nem haldoklik. Igenis fejlődik, akinek szeme van az látja és tapasztalja. Intézményeink megújultak, parkjaink szépülnek, a szennyvíz csatornahálózat kiépítése is folyamatban van. A közel 34 civil szervezetünk is programokkal várja a lakosságot. Az idelátogató turista, barát, rokon pozitívan értékeli a falu fejlődését. Szegvárt mi nagyon szeretjük!

Gajda Zoltán A kocsmából sok mindent nem lehet látni különösen a boros kancsó mögül
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése