2012. július 29., vasárnap

Lehet akármilyen drága a búza, sok gazda mégis ráfizet



Megvan az ország kenyérre való búzája, de lesznek termelők, akiknek ráfizetéses lesz az év. Az aratás végén tart az ország, a tavalyi termésnek csak a 60 százalékát takarították be a gazdálkodók. Idén három és fél - négymillió tonnára becsülik a magyarországi búzatermést. A minőség jó, a felvásárlási ár szintén, de ez mit sem ér, ha nincs búza. „Fizethetnek nekem nagyon jó árat, ha nincs mit eladnom” – fogalmazott egy cégvezető.

Csorba Béla, hevesi gazdálkodó elmondta, megyéjét nagyon rosszul érintette az aszály, náluk csak Nógrádban tragikusabb a helyzet, ezért számukra sem nyújt megoldást a búzáért kínált magas ár.  Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke azonban elmondta, az ország kenyérellátásához szükséges gabona bőven megvan, miután a hazai lakosság igényeinek kielégítéséhez évi 1-1,2 millió tonna jó minőségű termés szükséges. Az állatállomány további, 1 millió tonna, rosszabb minőségű gabonát fogyaszt el, ami szintén rendelkezésre áll. Az exportszerződéseket szintén teljesíteni tudja az ország, igaz, a vállaltnál nagyobb mennyiség biztos nem tud kimenni, mert tartalék is kell a hazai ellátásra.

A szakmai szervezet vezetője szerint a legfontosabb az lenne, hogy a termelők legalább annyi pénzt kapjanak az árujukért, amennyit befektettek. Ez azonban idén nem mindenki esetében lesz így, akármilyen magas is az ár.
Forrás: hirado

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése