2012. augusztus 17., péntek

Frédi elszökött


Az augusztus huszadikai ünnep elmaradhatatlan része a tűzijáték. A kutyák számára ez inkább kellemetlen, mint gyönyörködtető.
A kutyák hallása sokkal erőteljesebb, mint az emberé, ezért jobban megviselik őket a durrogó és sistergő hangok. A tűzijáték rengeteg kérdést vet fel, kutyás körökben.
Az olyan idegrendszerű kutyákat, akik ezt nehezen viselik el, ne hagyjuk felügyelet nélkül. Mindenki látott már tűzijátékot, így inkább maradjon a gazda a kutya. Sok esetben nem is gondolná a gazda, hogy akár a két méteres kerítést is képes átugrani az eb stressz-helyzetben, hiszen félelem esetén megnő az adrenalin szint, és egy fokozottabb teljesítményre is képes az állat. Ilyenkor az is előfordulhat, hogy akár a bezárt ajtókat szétrágják vagy a vékonyabb ablaküvegen kitörnek, és súlyos sérüléseket szenvednek.

Természetesen sok olyan kutya is van, mely nyugodtan viselkedik, de őket sem árt szemmel tartani. Nagyon fontos a gazda jelenléte, hiszen ez megnyugtatja az állatot. Ha valaki ideiglenesen bezárja a kutyát, akkor ügyelni kell arra, hogy a helyiségben ne legyenek kiálló, szúrós vagy éles tárgyak, mert ezek sérüléseket okozhatnak.

A félős ebeket ne vigyük sétálni, hiszen könnyen elszökhetnek, ha kirántják a pórázt az ember kezéből. Ilyenkor vagy a kertbe vagy a lakásba, biztonságba helyezzük el az állatot,  és lehetőség szerint maradjunk mellette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése