2012. október 13., szombat

A külföldiek is fizetnek



A Népszabadság október 13-án megjelent lapszáma 6. oldalán „Offroad túrán a Hummerek” című közléssel kapcsolatban a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi kiegészítést tartja indokoltnak közzé tenni:

A közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. (a továbbiakban: Kkt.) 20. § k) pontjában felsorolt közúti közlekedési szabályok megszegői bírság fizetésére kötelezhetőek. A Kkt. 20. § (7) bekezdése értelmében közúti forgalomban történő ellenőrzés esetén a járművet a bírság, illetőleg a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig az erre vonatkozó külön határozat kiadása nélkül a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény biztosítási intézkedésekre vonatkozó előírásai szerint vissza lehet tartani.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai a 2011. július 1-jei hatállyal módosított Kkt. vonatkozó rendelkezéseinek felhatalmazása alapján a Kkt. (4) bekezdés k) pontjában felsorolt közúti közlekedési szabályokat megszegő külföldi állampolgárt a helyszínen megállítják és a bírság befizetéséig a szabályszegő járművét visszatartják.

Ennek köszönhetően Csongrád megyében a 2011. július 1-jei jogszabályváltozás óta valamennyi helyszínen megállított külföldi kifizette a kiszabott közlekedési bírságot.

A fentiek alapján okkal vonható kétségbe a Népszabadság szerzőjének az az álláspontja, amely szerint „…a mérőkocsi jelenléte sem tartja vissza a külföldieket a sebességtúllépéstől”.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Forgalomellenőrző Alosztály állománya 2011. július 1-je óta több mint 1.700 külföldi szabályszegővel szemben intézkedett, a kiszabott és befizetett közigazgatási bírság összege meghaladta a 70 millió forintot.

 Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése