2012. október 24., szerda

Román filmek Grand Caféban

A Belvárosi Moziban lévő Grand Caféban szerdától szombatig nézhetjük a Szegeden még nem látott, izgalmas alkotásokat a Román Kulturális Intézet szervezésében.
Szerda este fél héttől a Silviu Purcărete (purcsaréte) rendezte Valahol Palilulában című mozival kezdődnek a vetítések. A film főszereplője Serafim, frissen végezett orvos, akit ideiglenesen egy isten háta mögötti, alföldi román kísértetváros, Palilula kórházába helyeztek át. Új munkahelye egy valószínűtlen intézmény, amely egyszerre szanatórium, járványkórház és nőgyógyászati klinika, ahol ugyanakkor egyetlen gyerek sem jön világra. Palilula egy olyan hely, ahol a jelentéktelen és a varázslatos dolgok együttesen határozzák meg a létet. A város lakosságát az örökös részegség, mulatozás és orgiák szakítják el a való világtól. A film több éven keresztül követi Serafim doktor palilulai viszontagságait.
A többi alkotás vetítése esténként hét órakor kezdődik a Grand Caféban.
Csütörtökön  a Radu Gabrea jegyezte Vörös kesztyűket láthatjuk, mely Eginald Schlattner azonos című önéletrajzi sikerkönyve alapján készült.
Pénteken Anca Damian számos díjjal kitüntetett dokumentumfilmjét  a Crulic (krulics) – út a túlvilágba című alkotást vetítik. A fiatal doroho-i férfit Lengyelországban ártatlanul lopással vádolták,  és a börtönben  33 évesen, hosszas éhségsztrájk után meghalt. Szombaton az  Anca Hirte rendezte Esendő Teodora című dokumentumfilmmel a zárt ortodox román kolostorokban élő apácák egyikének életébe pillanthatunk be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése