2022. március 9., szerda

A Fagin

(Tomorisoknak  szeretettel)

Az angyalföldi általános iskolában szájról szájra járt ez a mondóka: Aszalai, Gattyán, Verdes, Ördög, Bujdos a Bokorba. A suliban régóta tanító tanárok neveiből fabrikálta  egy öreg diák a szöveget. Ebben a névsorban nem szerepel a tornatanár neve, pedig  régi bútor, és megérdemelné.

Ferenczi tanár úr (népszerű nevén Fagin, Charles Dickens hőse után), közel járt az ötvenhez. Inas, hórihorgas termetét könnyű volt felismerni, kimagasodott a tanárok közül. Télen - nyáron kerékpárral jött az iskolába.

Testnevelési óráin szigorú rendet követelt. - (külön volt tornaóra a fiúknak és külön a lányoknak). Ha a szülő gyermeke felmentését kérte a testnevelési óráról, beírta az ellenőrző könyvbe. Ferenci tanár úr a tornából felmentett lustákkal hosszú tornapadokat cipeltetett a három kézilabda pályányi udvar egyik végéből a másikba, mondván, kell az a kis mozgás.

 A tornaszerkót tornazsákban hoztuk - vittük. Ezt a fontos taneszközt gyakorlott szülők, erős anyagból, sűrű öltésekkel varrták össze és masszív húzózsinórral látták el. Az erős kivitelt az indokolta, hogy bizonyos nézeteltéréseket "tornazsák párbaj" útján rendeztünk. A zsák tartalma: egy pár tornacsuka, szigorúan fekete színű klott gatya, szappantartó, benne szappan (soha nem használtuk), fehér atlétatrikó - komoly sérülést nem okozott. A madzagnál fogva meglengetett zsákkal ütöttük egymást, ahol értük. Íratlan törvény, csak tanítás után és az iskola előtt folyhatott a küzdelem. Így nem eset csorba a suli tekintélyén, de mindenki láthatta a meccset és ünnepelhette a győztest. Kisebb konfliktusokat a "nagytízpercben" rendeztük. Hajrá bunyó, szenzáció kiáltások közepette állta körül az udvar porában hempergőket az érdeklődő ifjúság.

 Tornasorban és kartávolságnyira álltunk az iskolaudvaron. Ha nem volt nyílegyenes a sor, Fagin megkérdezte:
- Hogy állsz ott a sor végén, mint az őrült kakadu madara?
Jaj volt annak, akinek koszos volt a tornatrikója.

- Azt várod, hogy tavasszal a Duna mossa le rólad azt a  trikót ? - tette fel a költői kérdést nem alaptalanul, mert 1965-ben úgy megáradt a folyó, hogy az egész iskola összes tornaruháját kimoshatta volna. A tornateremben árvízkárosult családok húzták meg magukat.  A birkózó szőnyegeken aludtak - a víz elmosta a házaikat.

A Thalmann utcai lakótelep négyemeletes házsora és a Rákos-patak között, egy mélyebben fekvő játszótér kedvelt helye volt az esti bandázásoknak. Akkor ezt arénázásnak hívták. Dumáltunk, énekeltünk, gitároztunk. Zsembera Jóska épp az Égi lovast játszotta Jolana gitárján. Áhítattal hallgattuk, míg közeledni nem látszott az esti rendőrjárőr. Amikor hallótávolságon belül értek a fakabátok, Józsi "átváltott" a Poljuskára. A hallgatóság figyelme alábbhagyott, de a rendőrök csak a hallásukra hagyatkozhattak a növekvő esti sötétségben.

 A gödör kialakítása meggátolta az eltévedt focilabdák kigurulását a játszóhelyről. De nem akadályozta meg, hogy az árvíz miatt visszaduzzadt Rákos-patak ne áztassa át a töltést, szutykos Duna-vízzel töltve meg a játszótér gödrét. Több, mint egy futball pályányi terület vált ezáltal stranddá. A szomszédos "nyolcemeletes" ház erkélyeiről aggódó szülők nézték a felszabadultan pancsoló srácokat és rettegtek, hogy miféle bőrfertőzést hoz haza a csemete. Jelentem, semmifélét!

 A legnagyobb játszóterünk a Duna volt. A Csavargyár utcán át  percek alatt a vízhez értünk. Itt a Fóka-öbölben szerettünk igazán úszni, fejeseket ugrálni (semmi köze a hideg égövi ragadozóhoz, a Folyamszabályzó és Kavicsikotró Vállalat telephelyén lubickoltunk). Idegeneknek tilos a bemenet, így a tábla fehér alapon vörös betűi. Mi az hogy idegenek?! Mi nem vagyunk idegenek, itt mi bennszülöttek vagyunk, őslakosok.  A betongyár csak jóval később jött ide. A tiltó szövegnek nyomatékot adva, a bányató gazos partján elpilledt rendőrjárőr poroszkált. A rekkenő hőségben, állig begombolt zubbonyukban elég szerencsétlenül festett. Főleg a hűs vízből figyelve. Csendben szakadt róluk a víz. Nem pazarolták véges energiáikat kiabálásra, csak az öklüket rázták, meg a gumibotjukkal hadonásztak. Hangosan röhögtük ki a zsernyákokat. Utolsó erejüket összeszedve vonszolták be magukat a Mosoly utcai rendőrőrsre, leadták a szolgálatot és mentek a Dagályba fürdeni. A Dagály hivatalosan Szabadság strandfürdő. Egymás közt csak "néplavórnak" csúfoltuk. Volt is egy mondóka: aki a Dagály vizét issza, a saját vízét issza vissza. Úgyhogy pont jó volt a hekusoknak. Amikor a Fóka-öbölben komolyabb munkák folytak, számunkra is csak a Dagály maradt. Pénzünk nem volt belépőre, de a Duna felöli kerítésen átmászva teljes jogú födővendéggé váltunk. Ilyenkor a "palánk bérlettel" mentünk be.

Az öbölbéli fürdés, úszás közben forgott a szemünk mint a villamos kerék, mert megesett, hogy a vízi rendészet "rocsója" (roham csónak) behatolt a területünkre. Ez már komolyabb ellenfél volt, a lefáradt parti jardnál. Mikor megjelent zajos teknőjük az öböl bejáratánál, gyorsan kimenekültünk a partra. Jól kiröhögtük a vízi buzerátorokat. Akkor lettünk volna igazán bajban, ha egyszerre jönnek a parton és a vízen. Akkor nem tudtunk volna hova menekülni, menthetetlenül bevisznek. De hát nem volt ennyi eszük, hiszen rendőrök, ebben bízhattunk.

A víz mellett a szárazföldön is találtunk látnivalót. A közeli fűz-erdőt a népnyelv "szüzesnek" nevezte el. A név kötelez! Bár azok a hölgyek akikkel a Csavargyár utcai munkásszálló lakói a szüzesben múlatták az időt csak távoli emlékképekben idézhették fel érintetlenségüket. Az ágak közt leskelődve a mi anatómiai ismereteink időről időre gyarapodtak. 

Az iskolai munkát is előre vitte ez a terület. Amennyiben a köpőcsövezés része a tanagyagnak. Hitünk szerint nagyon is, hisz nyomás hatására a csőben lévő tárgy elmozdul. Biztosan van a fizika tudományának olyan fejezete, amely ezt pontosan, szakszerűen vezeti le. Számunkra elég volt a szánkban megpuhított tarhonya - más néven úttörő gombóc

Itt helyezték el a fővárosi kórházak összes szemetét, hulladékát. Csodás üvegcsöveket túrtunk ki ezzel helyettesítettük a töltő cerkát. Az üvegcső hosszabb volt és pontosabban lehetett célozni a táblánál szenvedőre. arról nem is beszélve, ha Verdes tanár úr megtalálta nálunk, nem volt gyanús. Eleinte! Később komolyan kellett rejtegetni a titkos fegyvert. A tökéletes megoldás a gondosan gyűjtött kosárka virágmag és az üvegcső volt. Most V.I.P lakótelep takarja a hajdani szemétdombokat, akik itt vásárolnak nehéz pénzért otthont, mit sem tudnak erről.

A Meder utcán át pedig a szúnyog-szigetre úszhattunk át. Csak jóval később tudok meg, hogy ez félsziget, nem járható kőrbe. A Hapci motoros hetvenöt fillérért átvitt volna, de ennyi pénzt abban a hónapban együttvéve sem láttunk. Ruháinkat a fejünkre kötöztük és úszva tettük meg azt a kb. száz métert.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése