2021. október 30., szombat

 Ma sincs tej...

...meg holnap sem lesz. A Csomádi tehenészetből biztosan nem.
Teljesen vége van a dolognak, befejeztem - mondta Merész Sándor. Október hetedikén elviszik a farmról a tejelő teheneket. Csak kínlódok a munkaerővel két vagy három év óta. Nem akarnak az állatokkal dolgozni, elviszi az építőipar őket.
Hét ember ment el egy éven belül. Elvégzett egy OKJ-s tanfolyamot, kiszállt a mezőgazdasági technikus a traktorból és elment villanyszerelőnek. A tejes fiú kiszállt a kocsiból és ment asztalosnak. A harmadik itt tanulta ki a biogáz kezelést, elment a metróba légtechnikát szerelni.
Két dolgos cigányt is felfogadtunk, de hamarosan elmentek az építőiparba. Ott ha csak a lapát végéra támaszkodik akkor is keres negyvenezret.


Tele a sajtó olyan cikkekkel melyek a mezőgazdasági munkaerőhiány taglalják:
"Havi nettó 260 ezer forintért sem találni mezőgazdasági munkást." (normális fizetés, nagyon közel van a nettó átlagkeresethez mely 282.000 Ft, a szerk.)
"Odáig jutottunk, hogy már azt sem nagyon zavarjuk el, aki nem végzi rendesen a munkáját, még megfedni sem nagyon merjük, nehogy odébb álljon - fogalmaz a Magyar Zöldség - Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke, Apáti Ferenc."
"Sokkoló adat, hogy a mezőgazdaságban tízből kilenc gazda szakemberhiánnyal küzd. Ennek oka, hogy évente kevesebb, mint 500 diák végez mezőgépész területen, noha ennek közel tízszeresére, legalább 4 800 főre lenne szüksége az ágazatnak."
- Hogyan jutottunk ide?
- Hetvenháromban kezdtem itt Csomádon. Hatszáz család élt itt és hatszáz tehenet tartottak .
Most az a baj, hogy büdös, hogy zajos, hogy rámegyünk az útra a traktorral. A kutyát nem tudja sétáltatni a határban mert porolok neki. A településekről kitiltották a mezőgazdaságot. Csak ipar kell. Még ház legyen, még gyár legyen. Okosak a fiatalok, nem akarnak a mezőgazdaságban dolgozni, az unokáim sem akarják a borjút megsimogatni.  Csak nyomkodják azt a k***va telefont, meg a számítógépet. Nem kell hajnalba kelni, nem kell a sz@rt taposni, nincs felelősség. Állatokkal szakmai alázat nélkül nem lehet dolgozni.

Megkönnyeztük már egyszer kétszer a feleségemmel.

Zátonyra futott egy jól kitalált, remekül működő, sikeres tejértékesítési rendszer. A vevők imádták. Marad nekünk a "bolti tej". Aki egyszer is megkóstolta tudja, hogy nem egyenértékű a frissen fejt tej és a dobozba zár. Bár a NÉBIH állítja hogy : " Semmi más beavatkozást nem végeznek, a tejhez semmit sem adhatnak, és nem vehetnek el belőle. A tejzsírbeállítás az egyetlen beavatkozás a tej beltartalmi értékeinek megváltoztatására, "

Hát a tehén még a tejzsírt is maga állítja be.


forrás: eduline.hu, agrárvilág
szerkesztett változata megjelent a Kistérség Magazin 2021 októberi számában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése