2022. május 28., szombat

 

A második esély - 60 éves a Veresi Esti Gimi (vágatlan)


Széchenyi azt vallotta, hogy: „Kiművelt emberfők sokasága alkotja a nemzet igazi értékét”

Bizonyára ez a felismerések vezette 1962- ben, 60 évvel ezelőtt Gyenizse Ferencet is, amikor Veresegyházon megalapította a dolgozók középiskoláját. Szolgálni kívánta vele a községben és környékén élő tanulni vágyó felnőtteket, másrészt tovább növelte a régióban már akkor is központi szerepet betöltő település rangját. Ez a második esély iskolája azon tanulók számára, akik munkahelyi, családi vagy szociális problémákkal küzdenek, vagy esetleg csak „későn érők”.

Megnyomom a kertkapu melletti csengő gombját, néma csend. Aztán lassan nyílik a ház ajtaja, először a kedvenc eb lépked előre, utána a gazdi. Ugyanabban a ritmusban haladnak, egyikük sem siet. Darab időbe telik míg elérik a rácsos vaskaput. A házigazda tekintete először nem is a látogatóra esik, a postaláda tartalmára figyel. Levelet vesz ki belőle, csak egy pillantást vet a borítékra és már el is teszi. Csak ezután csikordul a zár, szabaddá válik a bejárat. A tanárnő nem gyakran forgatja a kulcsot a zárban - kevesebb a látogató amióta nyugdíjba ment. Kényelmesen baktatunk a hosszú árnyékos járdán, növények fala közt. Elől a kutyus, majd gazdája mutatja az utat.
Amikor a tágas konyhába belépünk véget ér a nyugalom. Csörög a telefon, a hatvan éves ünnepség szervezése körül folyik a szó. Jelez a laptop, levél érkezett, a szombati program végleges forgatókönyvét mutatja a tanárnő a képernyőn. Elolvassa a postai boríték feladóját. Izgatottan nyitná fel ujjaival, de a koperta ellenáll, papírvágó késsel hasítja fel, így kerül elő az üzenet.

 - Ja igen, egy diák küldte! Már korábban felhívott, hogy küldeni fog egy levelet. Kalkuttai Teréz anyát idézi: "Ebben a világban nem tehetünk nagy dolgokat, csak kis dolgokat nagy szeretettel." Köszönöm az elmúlt éveket - és mellékelt egy havasi gyopárt.

Egy másik boríték is fekszik a papírhalom tetején, már kinyitva. Beleolvas a tanárnő. Egy volt diákja a legnagyobb tisztelettel menti ki magát:
- Tisztelt Tanárnő! Sajnos személyesen nem tudok részt venni a Veresi Gimi hatvan éves ünnepségén. A lányom is én is ebben az almamáterben érettségiztünk. Mindketten sokat köszönhetünk az ott tanító tanároknak, osztálytársaim nevében is köszönöm.
" Bár zord a harc, megéri a világ,
Ha az ember az marad, ami volt:
Nemes, küzdő, szabad lelkű diák."

- Hogyan kezdett neki?
- Utáltam középiskolába járni, meg tanár sem akartam lenni. A bölcsészkarra nem azért jártam, mert tanár akartam lenni. De ötödévben kiderült, hogy nekem ehhez tehetségem van.
Amikor '80-ban az a megtiszteltetés ért, hogy én lettem itt az iskola vezetője, elhatároztam, hogy egészen másképp alakítom az iskola életét.
Kedvet csinálok a tanulóknak, hogy szeressenek iskolába járni.

- Nem sima partraszállás munka után, munka mellett tanulni.
- Bizony, fél óraszámban tanulják ugyanazt, amit a nappalisok. Munka, meg család mellett sokkal kevesebb idejük marad tanulni. Most már bevezették az informatikát, meg a nyelvet is, és nyelvből is kötelező nekik érettségizni. Ez egy nagy nehézség a tanulók számára. Azt gondoltuk, hogy esetleg majd buktató is lesz, de a minimum szintet azért az érettségin mindenki teljesíti. A nyelvtanulás komoly dolog, egész életre szól.

- Persze egy csomó olyan dolog nincs, amitől valójában iskola az iskola - gondolom én. Például diákszerelmek, diák csínyek.
- Diákszerelmek vannak, mert azért vannak fiatalok is. Diákcsínyek valóban nincsenek, de minden vidám dologban benne vannak, mert volt bolond ballagásunk, és ha eljön majd az ünnepségre, megláthatja a képeket, hogy milyen csodálatos dolgok történtek a bolond ballagáson.
- Csak kötöm az ebet a karóhoz: nincsen tornaóra, énekóra, szabadkézi rajz...
- Igen, ez nincs, ez igaz. De ők nem is azért járnak oda, hogy ilyesmiben részt vegyenek, mert ebből már kinőttek, hanem azért hogy a tudásukat gyarapítsák és megszerezzék a bizonyítványt. Vagy azért, mert kell a munkájukhoz, vagy azért, mert tovább akarnak tanulni. Tudják már, hogy csak úgy lehet érvényesülni, hogyha van egy érettségijük. Vagy egyszerűen azért, mert a gyerek már középiskolába jár, és szégyellik, hogy nekik nincs érettségijük.

- Tényleg igaz az, hogy könnyebb érettségivel elhelyezkedni?
- Sőt, már meg is van az állásuk, és esetleg ahhoz is kell. Mondjuk az első ötven évben ez igaz volt.  Már tíz éve nem dolgozom, és hogy milyenek most a körülmények, nem tudom. Úgy mondják, hogy már a takarításhoz is érettségi kell. És azt is tudom, hogy jöttek hozzánk nagyon okos, tehetséges fiatalok, akik az első néhány hónap után azt mondták, hogy ők kimaradnak, mert ők mindent tudnak abból, amit itt tanítunk nekik. Hát jó, maradjanak ki, nem tudtam őket meggyőzni, hogy nézze, lehet, hogy mindent tud, de ha nincs papírja, akkor reménytelen a helyzete. És így is lett. Nem tudott továbblépni, mert nem volt érettségije.

Horváth G István

forrás: https://estigimnazium.veresegyhaz.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése