2022. március 29., kedd

 Ez az életpálya nekünk nem pálya

Nem örültek beszélgető társaim annak, hogy nevük, iskolájuk neve, helye nyilvánosságra kerüljön. Tartanak attól, hogy hátrányuk lehet belőle. Ez nem is alaptalan, mert mint egyikük elmondta: "Ha valakit kirúgnak, hiába megy el másik iskolába, minden központosítva van, tudni fogják róla, hogy ő volt a renitens, és nem veszik fel. És ez így is lesz, amíg ez a központosított rendszer van."


 

Márta egy Pest-megyei középiskola tanára. Szakmája elismert képviselője, tanít, ír, publikál. A diákjai imádják.

- Körülbelül hányan lehetnek a sztrájkolók ?

- Negyven százalék, vagy ötven, de ez azt jelenti, hogy például a végzős osztályok óráit megtartják, mivel a végzősöknek van még körülbelül egy hónapjuk, hat hetük az érettségiig. Bizonyos órákat nem tartanak meg. Van egy táblázat minden napra, hogy a helyettesítéseket az igazgatóhelyettes meg tudja csinálni. És ezt előre mindig táblázatba beírja mindenki, hogy igen, nem.

 - Azt gondoltam, hogy leáll az egész iskola, mindenki hazamegy.

- Nem, nem, semmiképpen sem.

- A legfontosabb követelések?

- Mindenkinek más. Van, aki a pályája elején van, az nyilván más motiválja, mint aki a pályája végén van. Például ha lehetek személyes, akkor engem leginkább a gyerekek terhei zavarnak, mert a gyerekeknek heti harmincöt, harminchat órája van. Azért az nagyon sok, hogyha megnézzük főleg, hogy minimum egy nyelvvizsga kötelező nekik. Oké, hogy kétszáz éve tanulják a nyelvet, de akkor is le kell vizsgázniuk.  Heti harminchat óra az iskolában és akkor ha naponta csak egy órát tanul otthon a gyerek, akkor már réges-rég túlteljesítette a szülei egy negyven órás munkahelyét.

 - A másik, ami nagyon bántó, az, hogy meg van osztva a pedagógus társadalom, hiszen a szakközépiskolákat kivették a közalkalmazotti jogviszonyból és tanáraik többet keresnek, azzal a felkiáltással, hogy ők  piaci alapon működő szakmákat tanítanak. Ugyanazt a munkát végző szakközépiskolai tanár többet keres, mint egy gimnáziumi tanár. Ez sem egy rokonszenves dolog.

 - Jutalomra nincs lehetőség, semmire soha. Tehát hogyha van egy országos tanulmányi versenyen induló diákja, akkor épp úgy nem kap semmit, mint aki lógatja a lábát és nulla pluszt csinál. Tehát, hogy nincs megkülönböztetés. Reménytelen, nincs motiváció vagy köszönet, se karácsonykor, se pedagógusnapkor, semmikor.

- Iszonyúan megnőtt az adminisztráció. Ránk kényszerítettek például egy Kréta nevezetű rendszert, amiben vezetni kell az órákat, és ez annyira nehézkes. Egészen más rendszert, egységes rendszert használnak Európában, amiben mi nem vagyunk benne, és a miénk az sokkal agyatlanabb.

Az ötven órás közösségi munka nyilvántartási is terhet jelent.

- Miért pont most háború idején, parlamenti választás előtt?

- Ha nekem megmagyarázza valaki, hogy a háború hogy függ össze a tanári sztrájkkal, akkor megeszem a kalapom. Nem most kezdődött, ugye 2016-ban kezdődött, amikor elfogyott a cérna. Ugyanis mindig az van, hogy nekünk állandóan tekintettel kell lenni a szülőre, tekintettel a gyerekre. És mi tekintettel voltunk. Csak az a baj, hogy fogyni kezdett az a korosztály, aki a derék had volt. Elkezdtek elmenni nyugdíjba. És nincs utánpótlás. Például úgy van nálunk matektanár, hogy egy másik iskolából elcsábítottuk, ahol most nincs.

- Milyen megoldással lennétek elégedettek?

- Üljön le velünk valaki tárgyalni, ott kezdjük! Merthogy eddig senki nem tárgyalt velünk érdemben.

Krisztina egy Duna menti városban tanít. Képzett mesterpedagógus, mindene a munkája. Nem sztrájkol, mert nem sztrájkolhat. A miértjét így magyarázza:

 - Kiadták február 11 én ezt a sztrájktörvényt - 36/2022 törvény 1 § 8 bekezdés - fejből tudjuk. Akik SNI ( sajátos nevelési igényű, mozgásszervi, érzékszervi, értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása a szerk.) gyerekekkel foglalkoznak azok nem sztrájkolhatnak. A mi iskolánkba enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékos gyerek járnak, tehát abszolút ránk vonatkozik ez a bekezdés. Minden óránkat meg kell hogy tartsuk, nekünk nem szabad sztrájkolni. 

- Amúgy sztrájkolnál?

- Azt hiszem igen.

- Mi a kiváltó ok?

- Azt gondolom, hogy most volt az utolsó csepp a pohárban. Ahogy így beszélgetek a kollégáimmal - van köztük mindenféle korosztály - elkeseredettek, hogy mi már sztrájkolni sem sztrájkolhatunk, meg mi vagyunk a társadalom alja. Az első online oktatástól kezdődően, a másodikon át annyira ellenünk hangolódtak a szülők, hogy nem csinálunk itthon semmit, csak kávézgatunk és ők dolgoznak a pedagógusok helyett.  Már mindenki utált bennünket.  És akkor sztrájkolni sem lehet, például a jobb fizetésért.

Van olyan pályakezdő kollégám aki nettó száznyolcvanezret keres, és ha beteg a gyerek, táppénzre megy csak százötvenezret visz haza. Az albérletét alig tudja kifizetni.
Vagyunk mi, a negyvenes korosztály, akik gyerekeik miatt is érintettek vagyunk. Brutális mennyiségű tananyaggal küzdenek meg, heti harmincöt tanórájuk van a középiskolában. Amikor a pedagógusnak huszonhat órája van egy héten. Egy első osztályos gyerek huszonöt órát ül az iskolában, minden héten.
Nemcsak, az óraszámuk magas de belezsúfolnak olyan mennyiségű tananyagot amihez legkevesebb elsajátítást és begyakorlást tartalmazó tanórát rendelnek. Képtelenség, hogy elmélyüljön az a szorzótábla vagy az alapműveltséghez tartozó olvasási készség.  Elvesztek a gyerekek is.

Melyik ujját harapja meg a pedagógus? Térjen el a tantervtől és inkább tudjon a gyerek, vagy csináljon mindent pontosan a tanterv szerint és akkor belebukik. Ez a szorongás kíséri mindegyikőnket.

- Van valóban életpálya modell számotokra, vagy csak beszélnek róla?
- Megcsinálták nálunk is a nagyobb fizetés reményében. Harminc éve a pályán lévő pedagógusok nekiálltak, rákészül fél évet, megcsinálták, három hónapon át lelkiismeretesen töltögeti fel a kötelező részeket az internetes felületre. A végén elkészült  egy hatvan oldal körüli szakdolgozat. Fél egy év elteltével meglátogatnak és egy háromfős bizottság kilenc indikátor alapján pontoz, százalékot állapít meg. Úgy emlékszem  60 %  fölött átmentél és lehetsz gyakornokból pedagógus I, vagy pedagógus I ből pedagógus II. Tíz-tizenkét ezer forinttal lesz több a fizetésed. Hol van itt az arányosság a ráfordított idő és magasabb fizetés között? Sehol. Ez nekünk nem  pálya ez maga az élet! Arról nem beszélve, hogy a családtól veszed el ezt az időt, mert ezt a munkát otthon végzed.

- Béremelés?
- Van az alapfizetésünk és kapunk pótlékokat. Például osztályfőnöki pótlék, gyógypedagógiai pótlék és ágazati pótlék. Ezt az ágazati pótlékot emelték meg tíz százalékkal. A pótlékokról tudni kell, hogy bármikor adhatják és bármikor el is vehetik és meghatározott időre adják. Szóval nem a fizetésünket emelték meg.
- Egész héten kockás ingben jártunk. A gyerekek eléggé internet függők, hallottak erről, bár enyhén értelmi fogyatékosok, azt mondták, hogy igazunk van. Nyilván őket a lógás motiválta, de szívesen otthon maradtak volna.


Foto:

 

---------------------------------------------------------------------------------

 Mit akarnak a pedagógusok?

az állami intézményfenntartó központ átszervezését

a szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóság visszaadását

a heti óraszám meghatározását legfeljebb heti 22 órában

a nevelő-oktató munkát közvetlenül segítők többletjuttatását

az átlagon felüli teljesítmény elismerését bérpótlék (444.hu)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése